onsdag 15 juni 2011

Stockholm i mitt hjärta - bevara och rusta upp befintliga Slussen

Lägger upp en länk till en artikel som handlar om Slussens framtid, Stockholm Waterfront och om den brist på skönhet och god smak som verkar råda hos beslutsfattare här i Stockholm. Kan inte annat göra än att hålla med författaren till denna artikel. Tycker verkligen själv att Stockholm Waterfront känns helt malplacerad där det står som en jättkloss och förtar Stadhusets skönhet och den vackra vy över Stockholm som funnits där. Fanns det verkligen ingen annan plats i hela Stockholm för denna kloss där dess ändå speciella arkitektur hade framhävt dess omgivning istället för nu bara störa en vacker vy?

Likadant med de förslag som ska ersätta Slussen, stora breda filer som binder ihop Gamla Stan med Slussen, allt känns lite fyrkantigt och gjort av någon som inte ser skönheten i detta område som något luftigt, flyktigt och vibrerande. Jag själv tycker att befintliga Slussen med dess runda former alldeles utmärkt knyter ihop våra två vackra stadsdelar på ett fantastiskt sätt. Mjukt, snirkligt och sinnrikt ger dess arkitektur en spännande övergång mellan Söders höjder och den den vackra vy över Gamla Stan, vattnen och ja egentligen hela Stockholm.

Känner att befintliga Slussen är designat som en varm, vacker kvinna, omfamnade och där skönheten och harmonier är det som bringar samförstånd. Däremot det förslag som finns är en tung, manlig skapelse där stora ytor och plats för bilar är det som står i centrum. Och kanske mest vägande skäl: byggherrars tunga plånböcker. Sorgligt men sant!

Om man ser till detta förslag i sig själv så är det säkert helt ok men som en förbindelselänk mellan två skönheter känns det helt oförståeligt att man överhuvudtaget vill placera något liknande på denna plats.

Önskar att man kunde restaurera det befintlig Slussen. Skapa mera liv i de mörka gångarna utan att våldföra sig på den fantastiska skapelse och förbindelselänk som nuvarande Slussen är. Den vackra kurvan på bron som nu skapar en mjuk kurva mellan det låga nivån i Gamla Stan och den branta karkatär som Söders höjder har. I nya förslaget en platt vägbana med massor av trafikfiler och bilar. Förstår inte med vilka ögon stadens beslutsfattare ser på sin stad?

Hur kommer det sig att man här i Stockholm tycker att det är så viktigt att bygga bort så mycket av det som ger vår stad dess speciella karaktär? Stockholm är fortfarande en av världen vackraste städer men för hur länge om våra politiker och beslutsfattare fortsätter att ta beslut styrt av byggherrars pengar istället för låta henne få vara den fantastiska skönhet och juvel vår vackra stad är.


http://slussensframtid.se/god-smak/

hittade ytterligare en länk...
http://reklambloggen.blogsome.com/2010/07/17/sjalvklart-att-bevara-slussen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar