fredag 27 maj 2011

Positiv feedback

Jag förundras över hur vi människor fungerar och vilka mekanismer som styr våra handlingar, hur vi bemöter vår omgivning och våra medmänniskor. Vid samtal med andra människor och när de pratar om hur de vill bli bemötta och få feedback så har jag inte hört någon alls som säger att det blir stärkta av att deras omgivning ger en negativ feedback utan de presterar bättre genom att få en positiv feedback. Känner också att de flesta också vill att ju sämre det går desto mer positiv behöver feedbacken vara för att orka ta sig ur den negativa spiral man befinner sig i.

Lyssnade bara häromdagen på en kvinna, framgångsrik VD uttrycka sin frustration över sin ridlärare som hon tyckte bara såg hennes fel och hela tiden "kritiserade" henne vilket fick henne att känna sig dålig på att rida trots att hon vet att hon är rätt så bra. Den skillnad hon hade känt när hon senast hade haft en annan ridlärare som såg det hon gjorde bra och som också gav hennde denna positiva feedback var helt otroligt välgörande för henne. Istället för att gå hem och känna sig nedstämd som hon gjort under en längre tid fick det henne att känna glädje under och efter lektionen. Hon ska nu byta ridlärare....

Inom idrotten finns det som för oss alla andra bra och dåliga dagar samt tillfällen när man har "turen" på sin sida. Kan supportrar eller klubbansvariga kräva av idrottsmän att de ska vara 100 % på topp hela tiden? Kan idrottsmännen själva kräva det av sig själva och kan vi kräva det av oss själva? Får vi utrymme för att det ibland går dåligt för oss och för våra idrottare? Finns det ibland tillfällen då man behöver se till det långsiktiga målet och inte stirra sig blind på det korta perspektivet? Hur kommer det sig att man hela tiden försöker hitta "syndabockar" istället för att se tiden an och ge alla en chans till att utvecklas?

Vad är det då som gör att det finns några supportar som fullkomligt vräker ur sig sitt missnöje mot sitt egna lag eller som nu en enskild spelare, när det går dåligt för sitt lag även om laget kanske inte spelar dåligt. Och för att inte tala om missnöjet som kan uppstå mot det andra laget och det läktarvåld som man numera hör talas om varje vecka?

Hur kan idrottssupportrar tränas i att hantera motgångar och att återföra kärleken till idrotten? Var går gränsen för vad supportrarna får säga och göra? Vems är ansvaret för detta? Med tanke på alla huliganattacker så behövs det nog en helt annan syn på hur man ska komma till rätta med problemen.

"Supporterträna med ditt favoritlag" - kanske det vore något för att få tillgång till ståplats?

Vad kan vi förvänta sen förvänta oss av hur klubbar, spelar och lagledare bemöter denna negativa supportergrupp? Visst vi lever i ett fritt land så visst kan väl spelarna och lagledare säga att supportrarna får sjunga och säga vad de vill. Men om nu spelare, ledare och klubbar vill medverka till att få bort den negativa våldspiral som finns runt fotbollen kanske man också ska ha en åsikt om vad man förväntar sig av sina supportrar och om deras uppträdande. Tycker spelare och lagledare att det inte är deras sak vad fansen säger eller gör då kanske de inte ska uttala sig alls? Säger man inget så indirekt håller man med. Vill ni, klubbarna ha positiva stöttande supportrar får ni nog också bidra till att skapa dessa genom att åtminstone uttrycka en önskan om hur de ska uppträda.

Till massmedia kan man också uttrycka en önskan om att de skulle sluta upp med att förmedla alla nedsättande kommentarer som kommer från olika supportrar eller reportrar. I ena stunden skriver Aftonbladet om att vi måste komma till rätta med fotbollsvåldet för att sedan ha en artikel om hur någon "känd" supporter hånar en spelare eller någon reporter skriver något nedsättande. I och med att man i media tycker det är helt ok att skriva på detta sätt medverkar man indirekt till att det är ett ok sätt att uttrycka sig på och också att vissa supportrar uppför sig därefter?

I medgång vill alla vara ens vänner men i motgång vilka av vännerna finns kvar då?

"Fortis in adversis humilis in secundis" - Stark i motgång, ödmjuk i medgång

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/djurgarden/article13088438.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar